Meebuigen met eisen van werkgever of vasthouden aan beroepsnormen?
Belangrijke oproep: ervaar jij ook steeds meer druk op de professionaliteit?
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) zei een maatschappelijk werker dat haar werkgever de professionele invulling van haar werk bepaalt; bepaalde vragen mogen bijv. alleen nog maar in groepswerk behandeld worden.
Tijdens bijeenkomsten over de nieuwe beroepscode voor maatschappelijk werkers zei een maatschappelijk werker dat de werkgever had bepaald dat de hulpverlening aan cliënten die twee keer een afspraak niet nakomen moet worden afgesloten.
Een andere maatschappelijk werker zei dat zij als (bedrijfs)maatschappelijk werker al lang niet meer volgens de beroepswaarden kan werken en dat commerciële belangen steeds meer voor beroepswaarden, zoals vertrouwelijkheid gaan.
Conclusie: er lijkt een trend gaande dat niet de uitvoerende professional aan de hand van eigen deskundigheid en professionele logica bepaalt hoe het beste de professie uit te oefenen, maar de werkgever in protocollen en op basis van financiële en/of commerciële belangen.
Deze signalen hoor ik steeds meer. En maatschappelijk werkers, begeleiders, docenten, etc. lijken daar soms zelfs in te berusten. En dat vind ik zorgwekkend!
Vooral de cliënt is gebaat bij duidelijkheid: bepaalt de professional wat de professionele ruimte is om op basis van eigen deskundigheid te handelen of bepaalt de werkgever dat? Uiteraard dienen maatschappelijk werkers overleg te plegen met de werkgever en verantwoording af te leggen. Maar het buigen voor inhoudelijke eisen op professioneel niveau van de werkgever valt niet onder overleg of verantwoording afleggen. Daarmee komt het beroep op een (af)glijdende schaal en worden beroepswaarden, inclusief professionele kwaliteitseisen steeds minder waard.
Ik vraag jullie als deelnemers van de kennisgroep Professionalisering Maatsch. werk twee dingen:
1. Te reageren als je zelf ook constateert dat de professionaliteit in zijn algemeenheid of in je eigen werksituatie onder druk staat; dat de beroepscode, beroepswaarden, professionaliteit en professionele autonomie steeds minder worden geaccepteerd.
Als dat zo is: meldt het rechtsboven onder ‘Discussies’: klik daar op: Professionaliteit onder druk?
Of stuur (als je liever anoniem wilt blijven een e-mail naar jbuitink@xs4all.nl (vertrouwelijkheid gegarandeerd)
2. Te reageren op onderstaand voorstel over een landelijk meldpunt.
Mijn VOORSTEL is om (onder auspiciën van de NVMW) een LANDELIJK MELDPUNT te starten, waar maatschappelijk werkers en sociaalagogisch werkers (lid of geen lid van de NVMW) kunnen melden dat ze door druk van werkgever of bureaucratie moeite hebben om te kunnen werken volgens kwaliteits- en ethische beroepsrichtlijnen. Indien gewenst kan in overleg bekeken worden of bemiddeling mogelijk is. Met het overzicht dat ontstaat kunnen mogelijk ook acties, bijv. richting politiek of werkgevers, worden gevoerd.
Dit voorstel komt tegemoet aan twee punten:
a. Ondersteuning van individuele sociaal werkers
b. Het in stand houden van beroepsethiek en het beroep!
Ad a. Ondersteuning van individuele sociaal werkers
Als trainer van de NVMW-training over het werken met de nieuwe beroepscode signaleer ik dat veel professionals onder druk staan. Door bureaucratie of door financiële, commerciële ontwikkelingen. In het bedrijfsmaatschappelijk werk, maar ook in het AMW, ziekenhuis- en verpleeghuismaatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk of andere functies. "Als het je niet aanstaat ga je maar weg", is soms zelfs de reactie van werkgevers. Niet beseffend dat ze met de verplichting van inschrijving in het beroepsregister feitelijk zelf onderschrijven dat maatsch. werkers volgens de beroepsstandaard moeten werken...!
Hoe dan ook: veel maatschappelijk werkers hebben er moeite mee dat ze onder druk staan en op de kwaliteit van hun professie moeten inleveren. Ze voelen zich daarbij soms machteloos en alleen. “Want je werk geef je ook niet zomaar op!”
Die collega’s verdienen respect en aandacht en zo mogelijk ondersteuning! Het is te makkelijk om te roepen ‘dan ga je toch weg’, want inderdaad, je werk geef je niet zomaar op! Ik vind het daarom belangrijk dat professionals dit bij een landelijk meldpunt kunnen melden. Om daarmee inzicht te krijgen in de problematiek en om hen zo mogelijk en zo gewenst te ondersteunen.
Ad b. Het in stand houden van beroepsethiek en het beroep
Als er steeds meer professionals onder druk komen staan; als steeds meer professionals – soms stapje-voor-stapje – concessies aan hun beroep (moeten) doen, dan blijft er uiteindelijk geen beroep meer over. Dan worden Beroepscode en Beroepsprofiel betekenisloze documenten. Dan zijn professionals werknemers geworden die een functie zonder professionele autonomie, zonder beroepswaarden uitoefenen. Dan bestaat het beroep niet meer!
Staan we met zijn allen voor het beroep, voor de beroepswaarden of staan we het toe dat het beroep verder afglijdt?
Vanuit de signaleringsplicht voel ik in ieder geval de noodzaak dit signaal onder jullie aandacht te brengen. In de hoop op reacties!
Reacties graag onder ‘Discussies’ (rechterkolom); klik daar op: Professionaliteit onder druk?