Samenvatting

‘De cliënt zelf en niet de methode bepaalt het succes van hulpverlening. Het zijn de ‘common factors’ – de werkrelatie, de persoon van de hulpverlener of van de cliënt - die er toe doen in het maatschappelijk werk: voor 87% bepalen zij het effect van de hulp’. En: 'Maatschappelijk werk kan zich gezien wat het in de praktijk doet beter richten op het Common Factors Model dan op het Medisch Model als verklaringsmodel voor haar methoden en als richtlijn voor verdere ontwikkeling daarvan', zo meent Sjef de Vries in zijn boek 'Wat werkt?'
Uitdagende en prikkelende tekst voor de professie maatschappelijk werk! De recensie in ‘Maatwerk’, het vakblad voor maatschappelijk werk (2007-4) geeft mij allerminst het idee dat het om een spraakmakend boek gaat. Integendeel. En dat is meer dan jammer, want ‘Wat werkt?’ is weldegelijk een aanrader.
De Vries pleit in ‘Wat werkt?’ nadrukkelijk voor meer wetenschappelijk onderzoek naar wat echt werkt in het maatschappelijk werk (zie o.a. pag. 122). De impulsen die hij met zijn boek geeft aan de inhoudelijke discussie over de effectiviteit van het werk, bestempel ik als wezenlijke bijdrage aan het professionaliseringsdebat.
Om die reden heb ik een reactie op de recensie in Maatwerk geschreven.
Opmerking: als u sec wilt reageren op mijn reactie in de bijlage kan dat door op 'Reageer' te klikken (rechtsboven). Als u wilt discussieren over het boek 'Wat werkt?' dan adviseer ik dat te doen in het vak 'Consultaties' (daarvoor in de linkerkolom opnieuw klikken op 'PROFESSIONALISERING MW' en vervolgens op een item in het vak 'Consultaties' klikken.

Wegens onderhoud is het op dit moment niet mogelijk om in te loggen. Excuus voor het ongemakEen ogenblik geduld a.u.b.