Studente bij 'tweede kans': "Salarissen social work onder de maat"
13-05-08: Miriam Weigel, een studente van 38 jaar, die van de commerciële sector overstapt naar het maatschappelijk werk signaleert dat de salarissen in deze sector onder de maat zijn. Daarmee geeft zij aan dat deze sector potentiële nieuwe werknemers uit andere sectoren - met de nodige levens- en werkervaring - weinig te bieden heeft. En dat terwijl er de komende jaren veel oudere werknemers in de sociale sector zullen uittreden en er een grote behoefte zal zijn aan snel in te zetten nieuwe krachten. Bijv. van gemotiveerde tweede kans-studenten.
Wij ontvingen de volgende brief van de studente:
"Ik start in september dit jaar met het derde studiejaar Social Work (uitstroomprofiel maatschappelijk werk); ik heb mijn propedeuse behaald met goede punten; heb drie jaar relevante werkervaring in deze sector (MW); ben ervaringsdeskundige; ik handel professioneel; ik ben heel erg gemotiveerd om in deze sector fulltime aan de slag te gaan met 17 jaar commerciële mbo+hbo achtergrond, c.q. werkervaring.
Ik heb al meerdere malen gesolliciteerd in de sociale sector en ik krijg altijd te horen dat het pittige functies zijn met moeilijke doelgroepen. Ik weet dat de salarissen in de gezondheidszorg niet zo geweldig zijn maar als het toch om pittige functies gaat en moeilijke doelgroepen, dan zouden functie en salaris toch enigszins overeen moeten komen? Tijdens mijn sollicitatiegesprekken heb ik gemerkt dat de salarissen vergeleken met mijn huidige (commerciële) salaris ver onder de maat zijn. Ondanks dat ik binnenkort in jaar 3 zit van de opleiding, ondanks dat dit een HBO opleiding is, ondanks mijn capaciteiten en ondanks mijn inspanning om mijn 70-urige werkweek (commerciële werk, 2 stageplekken, opleiding) te ‘managen', lijkt het wel dat al dit niet gezien wordt en alleen maar gekeken wordt naar diploma's. De organisaties die deze (onder de maat) functieschalen bedacht hebben denken waarschijnlijk dat ik dit werk alleen maar uit puur altruïsme wil doen. Maar ook ik moet mijn rekeningen betalen. Na al mijn sollicitaties heb ik niet echt het gevoel dat ik m.b.t. mijn salaris kan onderhandelen in deze sociale sector.
Mijn vragen zijn: Is er wel onderhandelingsruimte in deze sector? Zo ja, hoe kan ik dat het beste aanpakken? In welke sector kan ik het beste werk zoeken wat betreft hoogte van het salaris?"

Wij voegen daar de volgende vraag aan toe: 'Welke maatregelen moet de sociale sector nemen om potentiële nieuwe en gemotiveerde krachten als in dit voorbeeld voor deze sector te winnen?
En: welke invloed op de professionalisering van het werk heeft het feit dat binnenkort veel ervaren werkers afvloeien en er mogelijk hoofdzakelijk zeer onervaren (qua levens- en werkervaring) werkers voor in de plaats komen?

U kunt uw reactie op bovenstaande plaatsen door te reageren onder 'Reacties' (in kennisgroep PROFESSIONALISERING / Consultaties).Reacties in discussies (1)

Reageer op deze consultatie in een nieuwe discussie

  • Standaard
    Startvraag/Stelling
Een ogenblik geduld a.u.b.